2013 m. vasario 21 d., ketvirtadienis

Šiferinė stogo danga. Asbestas kenkia sveikatai


Šiferis – nuo seno buvo populiari stogo danga. Pasak archeologų, įvairiais tikslais asbestas naudojamas jau 3 tūkst.metų prieš Kristų. Tačiau visai neseniai imta kalbėti apie asbesto poveikį žmogaus organizmui.
Asbestas – tai pluoštinis mineralas, atsparus temperatūros poveikiui. Jis turi keletą atmainų ir jos visos , plaušelių pavidalu patekusios į aplinkos orą, kenkia sveikatai ir netgi gali būti vėžinių susirgimų priežastimi. Gali sukelti mezoteliomą bei gėrybinius pleuros pakitimus, plaučių bei krūtinplėvės asbestozę, krūtinplėvės bei pilvaplėvės mezoteliomą, gerklų, plaučių, skrandžio, storosios žarnos, inkstų vėžį.
Kai žmogus įkvepia mažas, akimi nematomas asbesto daleles, jos tarsi adatos susminga į kvėpavimo takus. Kiekvienas plaušelis yra svetimkūnis, todėl palaipsniui išsivysto uždegimas. Ši medžiaga yra ne mažiau kenksminga nei gyvsidabris ar arsenas. Asbesto kancorogeninis poveikis įrodytas moksliniais tyrimais.
Asbesto poveikis žmogaus organizmui pasireiškia tik po daugelio metų. Nustatyta, kad nuo šios medžiagos poveikio Europoje kasmet miršta apie 30 tūkst. žmonių.
Jei jūsų namuose arba ūkyje yra šiferio ar kitų produktų, kurių sudėtyje yra asbesto – jokiu būdu nešalinkite jo patys. Šį darbą patikėkite specialistams, kurie tai padarys saugiai. Šalinant šiferį reikia ypatingai griežtai laikytis tam tikrų saugos reikalavimų. Netinkamai atliekami tokio tipo darbai gali išprovokuoti asbesto dalelių patekimą į aplinką ir taip sukelti rimtą pavojų aplinkinių sveikatai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą